Балканските страни са един забележителен свят; те са много важни от гледна точка на общото производство на вино и са носители на история, която датира от много векове. Качеството на тяхното производството се подобри силно: онова, от което се нуждаят, е добра комуникация и ясни гласове, за да стане този факт достояние на останалия свят.

Цвета и Катя, или по-скоро бих казал „духът на дегустацията" и „разумът на дегустацията", и техният Каталог на българските вина със своето вече пето издание вървят по верния път за популяризиране на българските вина, които се радват на все по- голямо внимание през последните няколко години. Написан на английски и на български, той е отличен инструмент за тези, които биха искали да излязат извън рамките на основните региони и да опознаят българското вино.

Каталогът се състои от серия малки, но богати на информация статии - тази година посветени на органичните вина, формата и размера на бутилките, дефектите на виното, както и от азбучен списък на винарските изби с дегустационни бележки, което го прави възможно най-подробен. Този каталог е много добре написан, съдържа цялата необходима информация; компактен е, какъвто трябва да е един джобен винен пътеводител, но без да пропуска нищо от съществените данни, включително координатите на местоположението на винарните заедно с техните адреси и т.н.

Не може да стане вино, без да се смачка гроздето... С тази поговорка съм се сблъскал вероятно преди да знам още какво е вино. Тя е мил, народностен начин да живеем съвместно с допустимата доза насилие, която представляват семейството, училището, държавата... Едва по-късно научих, че самото вино е още по-чудесен начин да понесеш училището, семейството, държавата.

Когато ми предложиха да напиша бележки към „Каталог на българското вино”, все още не знаех каква среща ми предстои. Всъщност тук не става дума за сухи цифри и скучна информация. „Каталогът” е сериозен и интересен труд, предназначен за широка и добре информирана аудитория – хора от бизнеса с интереси към виното, търговци, професионалисти от бранша, ценители на виното, туристи с насочено към темата любопитство...

Истината е, че светът на виното ме вълнува и интересува. Малко съм безхаберен, което донякъде отива на виното. Странно, че точно мен ме поканиха да пиша уводни думи за толкова сериозен професионален каталог, посветен на винопроизводството в България. Аз съм един нормален клиент на винената индустрия и затова съм важен. Разбрах!

Каталогът, създаден от Цвета и Катя, е основополагащ за онези, които се интересуват от български вина, независимо къде живеят и дали могат да четат на кирилица. За първи път те са събрали в компактна книга внушително количество данни, съчетани с компетентното мнение на авторите и с практични съвети за виното.