Добро вино е всяко, направено от добро грозде и с технологична дисциплинираност. Голямо е интересното и специфично вино. Притежаващото индивидуалност
и уникален характер. Многопластовото, завладяващо с богатството си на аромати, вкусове и багри. Изразяващо максимално сорта и произхода на гроздето.

Всеки път, когато чуя или прочета думата Божоле, в съзнанието ми се появява образът на сухо, плодово вино с нежни танини, което може да се пие целогодишно,
а лятото дори леко охладено. Много често хората, с които разговарям, добавят Нуво задължително след Божоле или в буквален превод “ново” или “младо”,
като смятат, че това е единственото Божоле, което съществува. Истината е, че Нуво е някогашна кампания за популяризиране на тези прекрасни вина, донесла огромен маркетингов успех, но според мен водеща до ущърб и подценяването им.

Сомелиер...

Сомелиерът е опитен и обучен винен специалист, обикновено работещ в изискани и елитни ресторанти. Мениджър на винарната в ресторанта, сомелиерът трябва да е запознат с наличностите и реколтите. Кога виното трябва да бъде продадено, кога е достигнало своя пик на развитие, от коя конкретна реколта е добре да се закупи вино и да се остави във винарната да отлежава. Той е запознат с много винени области и знае как да комбинира виното с храна и обратно. За целта, освен виното и напитките, трябва да има познания и в областта на кулинарията или поне да е запознат с храната, предлагана в неговото заведение. В една изискана вечеря ролята
на сомелиера в наши дни е толкова важна, колкото и на главния готвач. Сомелиер е професия, изискваща време за усвояване на информация и техники, много пътувания и дегустации.

През последните няколко месеца се опитвам да подхвана това есе за тирбушоните и все не ми се получава. Какво да пиша? Та нали всички ползващи това издание (почти) всеки ден ползват и този инструмент. И тогава ми се изясни. Тирбушонът всъщност е инструмент и трябва да бъде разглеждан като такъв.

Знаете ли какво е „френски парадокс“? Въпреки че французите се хранят възможно най-нездравословно, с големи количества вино и богата на наситени мазнини храна, заболеваемостта и смъртността от сърдечно- съдови заболявания при тях е съвсем ниска. След обявяването на френския парадокс през 80-те години на XX-ти век последва истински бум на изследванията, които проследяват връзката между консумацията на вино и поддържането на добро здраве. Именно виното е смятано за положителния фактор, отговорен за здравето и дълголетието на французите.

Мнението на един австрийски любител на вино

Трябва да беше през 1993 г., когато на австрийския панаир на виното “Vinova” във Виена между любителите на вино се понесе слухът, че в България имало вина с„Бордо- качество”, които биха се наредили в ценово отношение до вино “Брюнерщраслер”/ „Brünnerstraßler” (Брюнер Щрасе/ Brünner Straße е регион северно от Виена, който е известен с евтините си, но възкисели вина). Единственият проблем тук беше, че този слух не можеше да се провери, защото на целия панаир на виното нямаше български вина за опитване и освен това, за разлика от например Англия, те почти или въобще не бяха налични на австрийския пазар. Но в крайна сметка интересът беше събуден и България като страна на виното се загнезди в съзнанието на австрийските консултанти по вина.

Програмата за подпомагане е разработена съвместно с междупрофесионалните организации в лозаро-винарския сектор в България и с Държавен фонд „Земеделие” чрез консултации в Изпълнителната агенция по лозата и виното – официалния контролен орган на министъра на земеделието и храните и администратор на мерките за подпомагане в сектора, съгласно разпоредбите на Закона за виното и спиртните напитки (Обн., ДВ, бр. 45 от 15.06.2012 г., в сила от 16.09.2012 г.)

1. Изберете надежден доставчик или купувайте вино само от специализирани магазини.

2. Един от ключовите моменти при сервирането на вино е подходящата температура. Тя нерядко е предмет на полемики между винолюбителите и доста често според личните предпочитания белите вина се консумират твърде охладени, а червените – твърде топли. Идеалната температура е задължително условие, ако искаме да покажем най-добрите качества на виното, да оценим неговите достойнства, да му се насладим и, разбира се, да го съчетаем с подходящата храна.

За разлика от другите познати етикети, виненият етикет има относителна независимост по отношение на продукта, който описва. Неговата роля не е толкова да приласкава потребителя, колкото да информира за качествата и произхода на виното. Данните върху етикета са строго регламентирани. Използваните знаци и описания са унифицирани, а правилата - задължителни за всички. Така че във винения етикет няма скрит смисъл и подводни камъни, a коректна и изобилна информация. Разбира се, ако имате верния ключ към неговото съдържание.

1. Откъде да стартирам? Бих желал да избера само една бутилка вино, а съм заобиколен(а) от стотици. Изборът на вино не е Олимпиада и добрият избор не е задължително най-бързият. Търговците на дребно организират винената си селекция по сортове, страни и цена – ако се загледате по и над рафтовете, ще видите насочващите обозначения. При липса на такива, просто разгледайте регалите на спокойствие. Принципите на подредба важат, въпреки че търговецът може да е решил да тества интуицията ни.

Букет е червен винен сорт грозде, създаден през 1951 г. в опитното лозе в гр. Септември чрез кръстосване
на сортовете Мавруд и Пино ноар. Разпространен е в Русия, по долното течение на река Дон. Среднозреещ сорт - гроздето узрява в средата на септември. Лозите имат силен растеж. Сравнително устойчив на напукване и сиво гниене и на ниски температури, не е устойчив на филоксера и гъбични заболявания, чувствителен на засушаване. Има много добра плодовитост - средният добив от декар е 1150 - 2000 кг. Гроздето има подходящо съдържание на захари и киселини, екстрактни и багрилни вещества за получаване на интензивно оцветени, екстрактни, достатъчно алкохолни и с хармоничен, приятен вкус трапезни и десертни вина.