1. Откъде идва името „декантер“? Съдът е получил името си от френския глагол „décanter“, който в буквален превод означава „преливам, претакам, като оставям утайката“, т.е в самото му име е заложена и функцията му.

Дуелът на мнения за разликите, историята, подхода, характера на вината от Новия и Стария свят винаги има един и същ подтекст – кои са по-добрите? Но за над тридесетте години противопоставяне, започнали открито с „Парижкото възмездие” от 1976 година, в крайна сметка се оказва, че днес двата свята са се приближили повече, отколкото някой е очаквал.

1. Когато поемете на винен тур в България сами, на първо място се снабдете с добра карта на пътищата в страната, тъй като до райското местоположение на много от избите често се стига по пътната мрежа на ада.

1. Отлежалите вина са по-добри от младите. Не всички вина изискват отлежаване. Всъщност много вина са направени, за да бъдат консумирани млади, затова те наистина нямат нужда да стареят. Най-общо казано, отлежаване е нужно при червените вина с по-голямо съдържание на танини, чието качество се подобрява с годините. Разбира се, има и бели вина, които могат да отлежават – например Ризлинг, но по принцип е препоръчително те да се пият млади. В много случаи отлежаването влияе зле на виното, така че е добре да се информирате за бутилката, която сте решили да позабравите за няколко години в килера или в специална изба.