Аликант Буше (на френски: Alicante Bouschet) е хибриден винен сорт грозде, създаден във Франция. Разпространен е предимно в Южна Франция. У нас заема незначителни площи. Вината са плътни, груби, с тъмночервен цвят, висока екстрактивност и киселинност. Използва се за подобряване на багрилната материя във вината от други сортове.

Алиготe (на френски Aligoté) е винен сорт грозде с произход Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Освен във Франция, е разпространен широко и в Източна Европа. Вината се отличават със светлосламен цвят, лекота, свежест, хармоничен вкус и нежен букет, нямат потенциал за стреене, поради което се консумират млади. Използва се предимно в купажи и значително по-рядко самостоятелно.

Да намерим точната храна за дадено вино, е изкуство, за което се изисква много въображение. Изкуство, което може да разкрие истинското удоволствие от храненето!

1. Проявете смелост! Един от най-важните съвети според мен – не робувайте на традиционни и утвърдени правила. Или поне не 100%.

Животът на виното е дълъг и сложен. Започва на лозето, преминава през различни етапи на развитие във винарните, за да завърши в бутилка. При производството му няма маловажни етапи, но някои от тях са от съществено значение за получаването на добър продукт. Специалистите, които създават вината от гроздето до бутилката се наричат енолози, а практиките, които използват за направата на вината - енологични практики. В следващите редове ще Ви запозная с някои от по-съществените разрешени енологични практики.

1. Откъде идва името „декантер“? Съдът е получил името си от френския глагол „décanter“, който в буквален превод означава „преливам, претакам, като оставям утайката“, т.е в самото му име е заложена и функцията му.

Дуелът на мнения за разликите, историята, подхода, характера на вината от Новия и Стария свят винаги има един и същ подтекст – кои са по-добрите? Но за над тридесетте години противопоставяне, започнали открито с „Парижкото възмездие” от 1976 година, в крайна сметка се оказва, че днес двата свята са се приближили повече, отколкото някой е очаквал.

1. Когато поемете на винен тур в България сами, на първо място се снабдете с добра карта на пътищата в страната, тъй като до райското местоположение на много от избите често се стига по пътната мрежа на ада.

1. Отлежалите вина са по-добри от младите. Не всички вина изискват отлежаване. Всъщност много вина са направени, за да бъдат консумирани млади, затова те наистина нямат нужда да стареят. Най-общо казано, отлежаване е нужно при червените вина с по-голямо съдържание на танини, чието качество се подобрява с годините. Разбира се, има и бели вина, които могат да отлежават – например Ризлинг, но по принцип е препоръчително те да се пият млади. В много случаи отлежаването влияе зле на виното, така че е добре да се информирате за бутилката, която сте решили да позабравите за няколко години в килера или в специална изба.