Тирбушоните

 Видове тирбушони според начина на изваждане на тапата:

1. Тирбушон със спирала. Това е най-старият и прост уред за изваждане на тапата и разчита на силата на човека.

2. Тирбушон с ламели (турбушон). Този уред е също толкова стар, но е по-малко популярен. Неговото предимство е, че не влиза в тапата и така не може да я увреди. Изисква малко внимание и сръчност.

3. Тирбушон със спирала и лост от втори род. Този вид тирбушон е известен като „приятеля на сервитьора“. По тази причина той е и най-разпространеният. Има го в два варианта: със и без чупещо се рамо. За мен този тирбушон не е нито най-удобният, нито най-добре работещият, но фактът, че може да се държи в джоба, както и ползването му от професионалисти го прави толкова популярен.

4. Тирбушон със спирала и лост от трети род, популярен като “балерина”. Той е лесен за ползване, но поради изключително дебелата спирала, влизаща в тапата, не е сред добрите инструменти. С този тирбушон имате най- голям шанс да раздробите или счупите тапата, без да я извадите.

5. Тирбушон със спирала и зъбчати предавки. Тези видове са най-бързите и лесните за ползване инструменти. Бедата при тях е, че оригиналните са скъпи, а евтините копия не работят. Затова и хората ги гледат с подозрение.

6. Тирбушони със спирала и крик. Не са много разпространени и са по-скоро колекционерски, отколкото работещи инструменти.

7. Тирбушон с безкрайна спирала. За мен това са най- добрите тирбушони. Лесни за ползване, сигурни и не на последно място неизискващи никакво физическо усилие.

8.Тирбушони с игла. Тези инструменти са на принципа на вкарване на въздух между виното и тапата, създаване на налягане и изваждането на тапата на принципа на пенливите вина. Те щадят тапата и не могат да я повредят, но са изключително трудни за ползване. Има и още един проблем: ако тапата е прекалено плътно прилепнала към бутилката или, обратното, е прекалено хлабава, с този тирбушон е невъзможно да я извадите. Тези инструменти са два вида. С ръчно вкарване на въздуха и с вкарване на сгъстен въздух.

9.Електрически тирбушони. Това са съвсем модерни инструменти, които просто изсмукват тапата от бутилката с едно натискане на копчето.

Всеки има своите предпочитания и ползва този инструмент, който му е най-удобен, но има нещо, което е безспорно. Независимо от устройството им, инструментите се делят на качествени и некачествени. Как да разберем дали един тирбушон е качествен? Какво да гледаме? Най-важният принцип е, че колкото по-малко метал влиза в тапата, толкова по-качествен е инструментът. Търсете такива с по-отворени спирали, с по-редки намотки и тефлоново покритие (то спомага за лесното проникване в тапата). По-долу ви показвам няколко спирали. Подредени са от лоша към отлична.

Сега, след като сте се запознали с този така необходим инструмент, ви остава само да подберете хубава бутилка вино и с радост и наслада да я споделите с близките си около вас. Наздраве!

Ясен Панов, хедонист

обратно