Божоле Нуво

И така десет неща, които трябва да знаете за Божоле:

1. Божоле не е марка вино, а регион във Франция, където се произвеждат едноименните вина. Заема територия от 22 000 хектара, между градовете Макон и Лион, като се простира от север на юг в продължение на 70 км и произвежда над 70 млн. литра вино на година.

2. Божоле не е сорт вино! Сортът, от който се произвежда виното, се казва Гаме.

3. Божоле Нуво от гледна точка на производителя е гаранция за осребряване на усилията, положени през годината, веднага след събирането на реколтата. Заради своята популярност тези млади, тънки и много често блудкави вина са се превърнали в синоним за региона и имат повече маркетингов характер, отколкото някакво качество.

4. Божоле Нуво по традиция започва да се продава всяка година по едно и също време, а именно третия четвъртък на месец ноември. Събитието се съпровожда с фойерверки, музика и фестивали в цяла Франция и отбелязва първото вино от новата реколта. Тази традиция се пренася почти в цял свят през последните няколко десетилетия.

5. Божоле Нуво е направено (винифицирано) да се пие младо. От ноември до пролетта на следващата година, като в изключителни години (2000) може да се консумира до следващата реколта. Но от опит знам, че ако не се продаде до края на декември, интересът към него силно намалява и се забравя.

6. Общо четири (4) категории дефинират качеството по закон в региона: Божоле, Божоле Супериор, Божоле Вилаж и 10 Божоле Крюта или най-добрите парцели за оглеждане на Гаме. Разликата в качеството идва от местонахождението на лозето (от равнинен към хълмист терен) и от максималното позволено количество грозде от декар. За Божоле и Божоле Супериор производителите имат право да берат не повече от равностойността на 550 л/дка, за Божоле Вилаж до 500 л/дка и за Крю не повече от 480 л/дка.

7. Заради плодовия си вкус и леко тяло повечето вина от Божоле са направени готови за консумация в първата година от производство, но когато говорим за категориите Божоле Вилаж и Крю, то в последните години производителите правят вина, които се повлияват добре от отлежаване до няколко години, в бургундски стил.

8. Най-известните крюта са: Сент Амур, Жулиена, Моргон, Мулен-а-Ван.

9. Един от известните производители в Божоле е винарната Жорж Дюбоф. Самият Жорж Дюбоф, роден през 1933 година, е начело на компанията, лидер в производството на вино от този регион. Той е наричан кралят на Божоле.

10. Да се наслаждаваш на Божоле целогодишно, е въпрос на избор, но също и на знание. Ако откриете за себе си вината от Божоле, имам предвид тези, които стоят зад завесата на Божоле Нуво, ще се обогатите допълнително като винолюбител. Те биха внесли разнообразие в ежедневието от тежки червени вина през зимата и приятна изненада през горещите летни дни, ако се сервират леко охладени.

Димитър Николов, WSET Advanced certified

обратно