10 стъпки по пътя на винения туризъм

1. Когато поемете на винен тур в България сами, на първо място се снабдете с добра карта на пътищата в страната, тъй като до райското местоположение на много от избите често се стига по пътната мрежа на ада.

2. Задължително уговорете посещението си предварително. Това може да стане с попълнена форма за посещение през интернет страница на избата или чрез телефонен разговор. В обратен случай рискувате да не откриете никого, който да Ви посрещне или да се наложи да чакате дълго.

3. Ако предприемате това пътуване не само за да попълните винените си запаси у дома, но и познанията си за виното, то тогава би било полезно да се запознаете предварително с понятия като тероар, малолактична ферментация, студена мацерация и т.н. Това със сигурност ще Ви помогне да разберете за какво говори вашият домакин и ще създаде предпоставки за дискусия и задълбочаване в познанието.

4. Изберете добре времето за винения си тур. Най-лесно това става, като се допитате до избраната за посещение изба – там най-добре знаят в кой момент (с оглед на сезонното натоварване) могат да Ви посрещнат. При възможност отделете повече от един ден за пътуване. Така ще може същински да се насладите на цветовете и ароматите, които ще Ви обградят. Много от избите в България предлагат вече и хотелско настаняване.

5. При избора на дестинация за винения си тур си спомнете, че в България има различни лозаро-винарски райони – всеки със своите природогеографски и съответно сортови специфики. Това е важно, ако вече имате предпочитания към един или друг винен сорт.

6. Виненият Ви тур е в своята кулминация. Домакините Ви редят пред Вас в градация специални сортови вина, купажи, лимитирани селекции, отлежал в дъбови бъчви скъпоценен гроздов сок. Внимание: ако чуете, че виното има аромат на зелена чушка или пък е прашно, запазете самообладание – става дума не за друго, а за т.нар. винени дескриптори или специфични термини за описание на нюансите в аромата и вкуса на виното. Не се сърдете наноса си, ако не усети веднага пипера или шоколада във виното – просто оставете сетивата си на насладата. Те едва ли ще Ви подведат.

7. Винен или не, туристът си е турист. Ще Ви се случи навярно да чуете за траките и техните древни винарски традиции, на чиито корени е базирано днешното винопроизводство в страната. Добре е все пак да знаем, че днешните еноложки практики са немски, френски, италиански, австралийски, но не и трако-легендарни. Така, в случай че си тръгнете опиянени, няма да вините историята.

8. Задайте всички възникнали въпроси към вашите домакини. Виното като жива еволюираща материя съдържа не само доброкачествено грозде, но и моралния код на създателите си. Срещата с тях много често определя до голяма степен емоционалната ни връзка с виното на конкретната изба.

9. Ако във винения Ви тур са включени повече изби, не бързайте с покупката на вино още от първото място. В повечето случаи бихте могли да си поръчате доставка. Така ще добиете по-добра представа и възможност да съпоставите видяното и дегустираното.

10. Направете свое проучване какво друго може да бъде видяно в близост до избраната от вас изба. Добрият баланс между природни феномени, археологически и исторически забележителности, обгърнати от магията на виното, могат да оставят у Вас усещане за пълноценно прекарано време. И макар и за кратко, усещане за вечност.

Десислав Звънчаров

обратно