10 книги за сериозния любител на виното

1. „Дегустацията или как да опознаем виното”, Неда Проданова

Дори да сте присъствали на безброй дегустации и да смятате, че сте достатъчно опитни, има неща, които дори големите дегустатори са склонни да пренебрегват, особено ако са развили силни предпочитания на базата на богатия си опит. Ако сте новак в сферата, не забравяйте да се запознаете с основите на дегустацията. Принципите са приложими не само към виното и можете да бъдете сигурни, че това е умение, което можете да развивате цял живот.

2. “Wine Grapes”, Jancis Robinson и Julia Harding

Това е един невероятен справочник, обхващащ всички 1368 винени сорта, използвани в промишленото винопроизводство днес, заедно с информация за техния произход и ароматни характеристики. Книгата проследява най-новите развития в ДНК-анализа на сортовете, посочвайки грешни идентичности и синоними за много от тях. Знаете ли, че Каберне Совиньон е потомък на Каберне Фран и Совиньон Блан? Това може да Ви се струва лесно, но знаете ли, че калифорнийският Зинфандел е генетично идентичен с Примитиво от Пулия (и с Трибидраг от Хърватия)? Изданието е налично също като електронна книга и ако разполагате с нея на мобилното си устройство, вече никога няма да се чудите какво точно имате в чашата си.

3. “The Oxford Wine Companion” (4-то издание), Jancis Robinson

Най-новото, четвърто издание на тази невероятна книга е вече на пазара и не е необходимо да се извинявам, че Ви предлагам две заглавия от един и същи автор в този топ 10. “The Oxford Wine Companion” е правил компания на почти всички винени специалисти, като много Masters of Wine и Master Sommeliers твърдят, че могат да рецитират части от него наизуст. Това е един изчерпателен труд, предлагащ дефиниции на винени термини, разглеждащ множество стилове и винарски региони и да, той е почти като енциклопедия, само че много по-приятен за четене.

4. “Secrets of the Sommeliers”, Rajat Parr и Jordan Mackay

Великолепно четиво, което наскоро ми бе препоръчано от истински сомелиер и все още не мога да се отделя от страниците му. Книгата Ви дава достъп до купища информация, сред които комбинирането на различни храни с вино е само дребна подробност. Ще научите как да подхождате към дегустацията на вино, за да извлечете възможно най-много чрез нея и ще разберете какво всъщност работят сомелиерите. Изненадващото е, че повечето от действията им съвпадат с всичко, което един любител на виното прави ежедневно, а именно това да избираш, купуваш, дегустираш, сервираш и съхраняваш различни вина, така че усъвършенстването в сферата няма да навреди на никого. Книгата е коктейл от принципи и невероятна смесица от препоръки за вина Стар и Нов свят. Тя Ви оставя с ясното послание, че трябва да намерите кръг от хора, с които да дегустирате, а колкото по-добри са те, толкова повече може да напреднете и Вие.

5. “Wine Science”, Jamie Goode

Отлична книга, която се чете лесно от корица до корица. Тя започва от лозето и различните лозарски практики, преминава през избата, където разглежда техники за винопроизводство, и завършва с нашето, човешко взаимодействие с виното. Не позволявайте на думата “наука” да Ви плаши. Джейми Гуд прави теорията разбираема и забавна. Ако книгата не Ви е достатъчна и се пристрастите към стила му на писане, Джейми е успешен блогър, който разглежда тези и много други теми в своя блог „The wine anorak”.

6. “Land and Wine: The French Terroir”, Charles Frankel

Ако имате сериозно отношение към виното, разбирането на различните винени региони е неизчерпаема, но задължителна част от Вашето пътешествие. Защо да не започнете с Франция? Това е страна, която може да изглежда твърде сложна и плашеща, когато става дума за вино... пък и всичко останало, особено ако човек не говори френски, но след като покриете съдържанието без очакването, че трябва моментално да се превърнете в познавач, ще знаете как да подхождате към всеки друг винен регион, който предизвика Вашия интерес и небце. Тази книга е и чудесна отправна точка по темата „тероар”.

7. “The History of Wine in 100 Bottles: From Bacchus to Bordeaux and Beyond”, Oz Clarke

Най-после! Книга с повече картинки и отлично оправдание за това! Това издание прави хилядолетната история на виното достъпна, визуална и запомняща се. Тя ще Ви помогне да отбележите забележителните моменти в еволюцията на виното и да разберете защо то е такова, каквото го познаваме в наши дни. Ето един въпрос, който мислех, че никога няма да задам, но знаехте ли, че “Blue Nun” е един от най-популярните винени брандове на Германия след Втората световна война в опит да бъдат заменени дългите, неразбираеми имена, изписани с готически шрифт на винените етикети за международния пазар? Fantastisch, нали? И, да, познахте – върху етикета има монахини в сини раса.

8. “Natural Wine: An introduction to organic and biodynamic wines made naturally”, Isabelle Legeron

В бъдеще определено ще чувате все повече по темата за натуралните вина и тази книга е чудесна отправна точка. Успоредно със стремежа на все повече хора към баланс и природосъобразност, натуралните вина се превръщат в стил на живот. По отношение на виното и неговата история, много хора възприемат темата като завръщане към корените и естествените процеси - ферментиране на гроздов сок във вино. Книгата Ви дава възможност да се срещнете с няколко винопроизводители, усвоили тази философия, без да напускате стаята си, и много предложения за етикети, с които да започнете опознаването на натуралните вина. С такава солидна основа лесно ще може да решите сами за себе си дали те са по Ваш вкус.

9. „Именник на българското вино”, Илия Зайков

Книгата е уникален труд, посветен на местните за България винени сортове грозде. Такъв тип книги са редки находки, тъй като списването им изисква задълбочени проучвания и пълна самоотверженост от страна на автора, а аудиторията обикновено е много бутикова. Бъдете широко скроени и си позволете да научите повече за винената история на България. Става дума за нашите автентични „скъпоценни камъни“, които често пренебрегваме.

10. „Каталог на българското вино 2016”, Цвета Тановска и Катя Йончева

Момент! Вие вече разполагате с каталога! С огромно уважение към вложения труд в това и предходните издания на каталога заявявам, че вече сте направили смела стъпка в попълването на винената си библиотека. Подобни каталози са задължителни, когато се запознавате с вината на дадена страна. Ако се използва правилно, изданието може да Ви спести време и средства в един доста наситен пазар. Каталогът предоставя и основна информация за избите, ако желаете да ги посетите и да дегустирате на място. Поздравления, остават Ви само още девет книги!

Всички изброени по-горе издания са лесно достъпни и актуални книги, които ще увеличат познанията Ви за виното и (като добавена стойност) ще Ви накарат да се усмихвате, докато ги чете. Ако по някаква причина това не е Вашият топ 10 книги за виното, не спирайте да търсите информация за темите, които Ви вълнуват. Четете, препрочитайте и препоръчвайте на всеки, поел по този път.

Елена Нейкова
enosiasti.bg

обратно