10 непопулярни сорта в българските вина

Гренаш ноар

Гренаш ноар е червен винен сорт грозде. Смята се, че произхожда от Испания, но съществува и нова популярна хипотеза, че произходът му е остров Сардиния, Италия. Сортът е ранноцъфтящ, но къснозреещ, което го прави подходящ за по-топли климатични условия и гарантира популярността му поради настъпващите климатични промени. Гренаш ноар е широко разпространен в Испания, Италия и други страни, но е особено популярен във Франция, където е основният сорт във вината Châteauneuf- du-Pape. Използва се за розета и червени вина и често се купажира с различни сортове в различни части на света. Сортовите вина са с плътно тяло, аромати на зрял плод и са с по-висок процент алкохол.

Дорнфелдер

Червен винен сорт с произход Германия, където се намират и основните насаждения. Лозите са силно растящи с добра плодовитост и добив. Сортът е ранно до среднозреещ. Вината са с плътен цвят, цветни аромати и добър киселинен баланс. В Германия, страна в която често червени вина са по-бледи, този сорт с тъмни ципи се цени заради плътния цвят на вината и потенциала му да старее в дъб при контролиран добив.

Дунавски лазур

Дунавски лазур е български бял винен сорт грозде, селектиран в Института по лозарство и винарство в Плевен. Смята се за подходящ за консумация и като десертно грозде. Средно до къснозреещ сорт. Устойчив е на температурни разлики и ниски зимни температури, с висока плодовидост и висок добив. Вината се отличават с деликатни цветни аромати и хармонично тяло.

Каладок

Червен винен сорт от Южна Франция. Единият му родител е Гренаш ноар (виж по-горе). Разпространен е във Франция, Испания и Португалия, както и в по-малки количества в Ливан, Мароко и Аржентина. Средно до къснозреещ сорт. Вината са с интензивен цвят, изразени танини и плътно тяло. Използва се и за създаването на плодови розета.

Марселан

Френски червен винен сорт грозде. Средно до къснозреещ сорт, разпространен във Франция, Испания и Калифорния, но намира почитатели по цял свят, дори и в Китай, където също се отглежда. Вината от Марселан са с интензивен цвят, ароматни, с добра структура, меки танини и потенциал за отлежаване. Сортът се използва много често в купажи.

Мускато бианко

Широко разпространен бял винен сорт грозде, който е наричан с много имена в различните страни. Смята се, че произходът му е Гърция (по-вероятно) или Италия и сортът е много популярен в средиземноморските държави от столетия. Днес е широко разпространен, както в Европа, така и в страните от така наречения Нов свят. Характерен е с малките си зърна, а едно от най-известните наименование на сорта е френското Muscat Blanc à Petits Grains (дребнозърнест бял Мускат). Ранноцъфтящ и среднозреещ сорт. Използва се за производството на сухи, пенливи, десертни и подсилени вина. Във вината се откриват нотки на цветя и подправки, но сортът е известен и с това, че има аромат на грозде.

Мускато Джало

Бял винен сорт от Северна Италия, където е и най- разпространен. Сортът има генетична връзка с Мускато бианко (виж по-горе). Ранно до среднозреещ сорт. Използва се основно за производството на десертни вина след изсушаване на гроздовете с цел концентриране на захарите и ароматите. Сортовите вина се характеризират със златист цвят, сладникави аромати и умерени киселини.

Примитиво

Червен винен сорт с произход Хърватия, където се нарича Трибидраг. Вече е известно, че Примитиво и Зинфандел са клонови вариации на сорта Трибидраг като и двете имена са широко употребявани. Средно към къснозреещ сорт. Примитиво е широко разпространен в Пулия, Югоизточна Италия. В САЩ, по-специално Калифорния, сортът е популярен и разпространен като Зинфандел, както го наричат и в Австралия и Южна Африка. Вината са с плътно тяло, по-висок процент алкохол и силно изразен плодов характер.

Регент

Червен винен сорт с произход Германия, където е и най-разпространен. Ранно цъфтящ и къснозреещ сорт, високо устойчив на много заболявания, което спомага за растящата му популярност. Подходящ е за направата както на вина, готови за консумация, така и за стареене в дъб. Сортовите вина са с плътно тяло, меки танини и аромати на череша и френско грозде.

Сторгозия

Български червен винен сорт грозде. По-голямата част от насажденията се намират в Северна България. Къснозреещ сорт със силен растеж, висока родовитост и добив. Използва се за производството на трапезни вина, които се характеризират с интензивен цвят, плътно тяло, добра свежест и приятен плодов аромат.

обратно