Форми и размери на винените бутилки

1. Бордо (още Кларе)

Вероятно най-широко използваният, разпознаваем и свързван с виното силует на бутилка, е този на Бордо. Обикновено тя се използва за два от най-благородните и широко разпространени световни сорта - Каберне Совиньон и Мерло. Сухите червени вина на Бордо неизбежно се свързват с тази форма на бутилката от тъмно зелено стъкло. По-светло зеленото се използва за сухите бели вина на региона – Совиньон Блан и Семийон, а прозрачното стъкло се използва за десертни бели вина (Сотерн и Барсак). Тази форма с малки модификации е широко разпространена в световен мащаб и може лесно да се асоциира дори със съвременното Кианти.

2. Бургундия

Бургундската бутилка е измислена преди бутилката Бордо през деветнадесети век. Естествено, тази форма е свързвана основно със сортовете Пино Ноар и Шардоне, дори и при вината от Новия свят, но поради вече световното ù разпространение, фокусът на нейното значение за други региони се измества към стила на виното. Така тази бутилка се използва за червени вина с лек, но сложен профил, като например вина, произведени от Небиоло или Гаме, както и бели вина, ферментирали и/ или отлежали в дъб.

3. Мозел (още Елзас, Хок, Рейн, Ризлинг)

Тази по-висока и тясна форма на бутилката е създадена да съхранява Ризлинг и е била използвана както за сухи, така и за десертни вина. В Германия за вината от Мозел се използва зелено стъкло, а за тези от района на Рейн - по- тънко, кафяво стъкло. Елзас във Франция също се свързва с тази форма, изпълнена в кафяво стъкло. Както във, така и извън Германия формата на бутилката се използва широко и за други сортове като например Гевюрцтраминер.

4. Кот дьо Прованс

Въпреки че мястото на бутилка, посветена на розето, е трудно оправдана в група класически форми, тази заоблена бутилка от прозрачно стъкло не трябва да остане незабелязана. Много производители в Прованс използват именно тази бутилка или нейни варианти с акцент върху извивките, докато други я избягват напълно. Важно е да отбележим, че докато определени форми са плод на история и традиции, други тепърва оставят свои следи и се влияят от модата (и маркетинга). Присъдата дали тази форма на бутилка заслужава да е част от уравнението, е равнозначна на решението на въпроса дали розето може да дели една маса с великите световни вина.

5. Шампанско (и други пенливи вина)

Бутилката за Шампанско има дизайн, базиран на функционалност и форма. Тъй като налягането в бутилката е много високо (около 6 атмосфери или 620 килопаскала, ако наистина искате да знаете), стъклото трябва да е плътно и издръжливо, а тапата и нейната телена кошничка са неразделна част от този дизайн. Обикновено цветът на стъклото е маслинов до тъмно зелен. Други пенливи вина като Кава и Просеко се предлагат в бутилки с леко модифицирана форма.

6. Порто (и други подсилени вина)

Бутилките за Порто са много здрави, тъй като са били предназначени да бъдат транспортирани на дълги разстояния. Издутината в гърлото на бутилката има за цел да предотврати попадането на утайка в чашата, но отварянето и декантирането на бутилка отлежало Порто, без да се засегне утайката, изискват сериозен опит. Ако вината са предназначени да се консумират млади, те обикновено са запечатани с коркова тапа, завършваща със стопер, докато тези, предназначени за отлежаване, са запечатани с дълга коркова тапа. Подсилените вина Мадейра и Шери също се съхраняват в бутилки с подобна форма.

Размери

Различните размери на бутилките вино си имат имена, но за да ги запаметите, ще трябва да си припомните какво сте учили за библейските владетели и да се молите да ги изпишете правилно. Различните размери бутилки влияят на начина, по който виното отлежава в тях. Това се случва по-бавно в по-големите бутилки, което прави сравняването на една и съща реколта, отлежавала в стандартна и в Магнум бутилка, изключително интересно. Въпреки че Магнум бутилките са сравнително широко разпространени, по-големите от това размери са относително рядка находка. Това се случва по-бавно в по-големите бутилки, което прави сравняването на една и съща реколта, отлежавала в стандартна и в Магнум бутилка, изключително интересно. Въпреки че Магнум бутилките са сравнително широко разпространени, по-големите от това размери са относително рядка находка.

1. Пиколо – 187 мл (или 1/4 бутилка)

2. Шопен – 250 мл (или 1/3 бутилка)

3. Деми (или Сплит) – 375 мл (или 1/2 бутилка)

4. Стандартна бутилка – 750 мл (или 1 бутилка)

5. Магнум – 1,5 литра (или 2 бутилки)

6. Йеровоам (или Двоен Магнум) – 3 литра (или 4 бутилки)

7. Ровоам – 4,5 литра (или 6 бутилки)

8. Матусаил (или Империал) – 6 литра (или 8 бутилки)

9. Салманазар – 9 литра (или 12 бутилки)

10. Балтазар – 12 литра (или 16 бутилки)

11. Навуходоносор – 15 литра (или 20 бутилки)

12. Соломон (или Мелхиор) – 18 литра (или 24 бутилки)

Все пак светът на виното остава необятен и има още по- големи размери бутилки, ако сте наистина грандиозни винени любители на Шампанското: Соверен – 25 литра (или 33,3 бутилки), Примат (или Голиат) – 27 литра (или 36 бутилки) и Мелхиседек (или Мидас) – 30 литра (или 40 бутилки).

Някои от тези бутилки могат да се различават и по своята форма. Например бутилките Матусаил и Империал имат един и същи размер, но първата е с форма на бургундска бутилка и обикновено се използва за Шампанско, докато втората е с форма Бордо. Същото важи и за бутилките Соломон и Мелхиор. Размерите, характерни за Шампан, разбира се, са с формата на бутилки за Шампанско (на илюстрацията са показани разликите в пропорциите, но не и съответните форми, в които се предлагат тези бутилки). Сега, след като знаете повече за най-често срещаните форми и размери на винените бутилки, вие сте готови да откривате и по-нестандартните сред тях като тази, използвана за вината от Жура.

Елена Нейкова

обратно