Вино в смартфона

Как може да ни помогне едно винено приложение:

Ако не ни се рискува с определено вино в магазина или ресторанта, то много апликации поддържат база данни, която ще ни помогне с покупката. Този тип приложения сканират винения етикет, за да селектират мнения и рейтинги, споделени от непосредствения ни винен кръг, други любители и, разбира се, експерти. Приложения като Cellar Tracker, Vivino, Delectable и Drync служат и като наша собствена библиотека, за да имаме винаги подръка списък и анотации на вината, които сме дегустирали или притежаваме.

Ако целта ви е да намерите определено вино или да го намерите на възможно най-добрата цена, било то в Европа, Азия или Америка, то Wine Searcher е за вас. Приложението търси в бази данни с милиони вина, вариращи от ежедневни до редки и скъпи реколти, което го прави незаменимо. То намира резултати дори при зададени много специфични критерии (например стара реколта на вино-икона). Допълнителната полза на този тип приложения е, че дават информацията за региони, стилове, сортове и новини, което ги превръща в енциклопедични.

Виртуалните сомелиета Wine Picker и Hello Vino съчетават архив и образователни функции, като помагат при избора от винения лист и съветват за удачните съчетания с храна, и то съобразена с личните ни предпочитания. Въпреки че идеята за виртуален винен асистент е много добра, някои апликации работят само в определени страни.

Да се почувстваш като енолог също е възможно с приложения като Ferm Calc и Wine Making Log, които ни водят стъпка по стъпка в правенето на вино дори да ни е за първи път и помагат да следим процесите по време на винификация.

Ако сме здравословно ориентирани и искаме да следим колко вино консумираме, имаме избор от много приложения за лично здраве. AlcoDroid е разработен да поддържа дневник, който следи какви са навиците ни на консумация. Тези апликации са полезни за хората, които трябва да спазват диета с ограничена употреба на алкохолни напитки.

Приложенията, разработени с образователна и туристическа цел за вината на определена страна или региони, са особено популярни. Заслужава си да разгледате кой е издателят, защото много от тях са изготвени от професионалните организации с некомерсиална цел, достатъчно обстойни са и предлагат непредубедено мнение. Плюсът им е, че заменят обемистите печатни издания, когато сме на път. Особено полезни са, ако се нуждаете от бърза справка в движение за страните в континентална Европа със сложна система на географските апелации като Франция и Германия.

Ако включим и приложенията, които са по-тясно специализирани – например предоставят информация за винени събития, помагат в подготовката за изпити или са в полза на бизнеса, то списъкът би нараснал многократно.

Елисавета Захариева

обратно