Виненият магазин

Добре дошли във винения рай!

Първото и много важно, повтарям много важно нещо в един специализиран обект за вино са хората. Онези хора, които ще бъдат максимално щедри в разговорите с гостите, така че накрая всички да са доволни. Те ще ви посрещнат и ще ви помогнат да направите своя избор. Може и заедно да пробвате някое вино (това е много полезно), да го обсъдите и повярвайте ми, ще си тръгнете доволни и щастливи!

Всички знаем, че голяма част от пиещите вино са интелигентни и интересуващи се хора. Те винаги търсят новости, информират се, посещават винени дегустации, обучения и пр. Този тип хора са много запознати и с образовано търсене. Ако ние не сме от тях, нищо не трябва да ни притеснява, попадайки сред стени от вино. Спокойно! На правилното място сме!

Попитай, огледай се и ще разбереш!

Добрите и специализирани обекти за вино имат наистина огромна селекция и там със сигурност можем да се изгубим. Какво да изберем? Ами, сега!

Няма страшно, там всичко е подредено, много добре организирано и работещо само в полза на винопиещите.

Вината винаги имат лица (етикети) и там освен някоя красота се крие и доста информация, особено ако погледнем и отзад. Хубаво е, когато сте тръгнали да избирате вино, да си освободите малко повече време, за да може да се насладите на атмосферата и спокойно да си харесате нещо от винените изкушения. В началото ще бъде по-трудно, затова може да питате на воля.

И така, какво толкова има на този етикет?! Ами, има...

Там ще разберете кой произвежда това вино, коя реколта е, от какви сортове и още: колко е алкохолният градус, съдържа ли сулфити, не съдържа ли такива, отлежавало ли е, виното резерва ли е и много други факти, които биха помогнали в избора.

Първо обаче трябва да знаем кои сортове ни допадат. Дали обичаме повече Шардоне или пък сме силно пристрастени към Мерло. О, има и Ризлинг, и Вионие, Траминер, Совиньон Блан, Каберне Совиньон, Темпранийо, Мавруд, Рубин, Мискет и много други. Така... и тъй като ще се сблъскате с безчет вина от вашите любими сортове, ще се наложи да разберете малко повече детайли за тях. От кой район са, как са направени, какъв стил имат, по-леки и ефирни ли са или пък плътни и пищни. Всичко това ще ви улесни и така доволни ще си тръгнете с бутилка под ръка. (Или пък две или три...!)

Друг много, ама много важен фактор в избора ни е и с каква храна ще комбинираме виното.

Това, казват, си е цяло изкуство и то наистина е така, затова тук много ще ви помогнат консултантите на съответното място. (Да се надяваме, че добре са си научили уроците.) Искате леко, по-свежо червено вино, но не обичате месо. Добре. Вземете Пино Ноар и си сгответе една риба тон (например).

Опитвайте се да експериментирате както с храната, така и с виното. Това изгражда вкуса и със сигурност ще ви бъде от полза.

Виненият магазин е като библиотека за винопиещите! Дегустирайте и споделяйте!

Иван Македонски

обратно