За филмите и виното

Wine for the Confused (2004)

Не мога да повярвам, че открих това бижу едва преди няколко месеца. Филмът би трябвало да е документален, с Джон Клийз в ролята на презентатор. Както може да се очаква от него, той го превръща в много повече от това. Забавно и с онази небрежна британска непочтителност Клийз ни въвежда в основните винени термини. Пътува из Санта Барбара, очевидно прекарвайки си доста добре, засипвайки ни с хумор и знания. Кой да предположи, че и той е заразен от винения вирус. Заслужава си гледането дори само заради удоволствието да го видим как клюкарства на свидната ни винена тема. За този филм може да се каже само едно: „Bacchus rocks us. Cheers Mr. Clease!”

Saint Amour (2016)

Жерар Депардийо е дълбоко свързан с винарството, произвежда вино в Бордо, Лангедок-Русийон, Испания, Мароко и Аржентина. Да направи комедия за вино, беше само въпрос на време. Във филма има тонове фарс, но и някаква странна елегантност и нежност. И разбира се, много, ама много вино, което героите пият, крадат, разменят, пак пият и накрая...е, няма да ви развалям удоволствието, ще видите сами.

Story of Wine (2008)

Един от онези фини, ненатрапчиви и стилни филми, които само азиатците могат да правят – една молекула дискретност, две молекули изисканост. Ексклузивен списък с вина, всяко от тях е представено със своя история. Любов, приятелство, предателство, саможертва... има от всичко.

The Vintner’s Luck (2011)

Младо амбициозно момче от италианско село иска не просто да стане винар, а да създаде най-хубавото вино на света. Филмът успява да предаде обърканите отношения с вдъхновителките му и начинът, по който те се отразяват на виното. Самите вдъхновителки също заслужават внимание - красивата му жена, интелектуалната баронеса и неговия личен ... ангел пазител. И така, докато нахаканият кандидат-винар осъзнава смисъла на вярата и любовта, създава уникалното вино – чувствено и свещено едновременно. Има такива бутилки, знам го. Този филм ми го припомни.

El Camino del Vino (2010)

Известен сомелиер губи обонянието и вкуса си и то по средата на винен фестивал. За да се възстанови, се налага да се върне в родното си място, за да преоткрие защо изобщо е започнал да се занимава с вино и дали всъщност го обича. Най-интересното е, че във филма участва Мишел Ролан. Малка компенсация след злополучното му появяване в Мондовино. Филмът си заслужава - приятна разходка из Аржентина, красиво сниман и много, много говорене и пиене на вино.

Mondovino (2004)

И като говорим за Мишел Ролан, няма как да пропуснем този филм. Ще видите винения свят отвътре, в една безупречна и на места безмилостна дисекция на индустрията. Да, филмът е доста подробен и понякога критичен (любезно казано) към винопроизводството. Съдържа и много разговори с Мишел Ролан, човекът, чийто стил на виноправене се превърна в световен модел за подражание и успех.

Blood Into Wine (2010)

Много любим мой филм. Ще кажа само – вино и рок. Няма да ви разказвам нищо повече.

The Trip to Italy (2014)

Британските комици Стив Куган и Роб Брайдън, които след хита си The Trip (2010) се отправят на едно дори още по- прекрасно пътуване до Италия. Двамата обикалят Италия в ядене, пиене и кавги. Летейки в своя кабрио Mini Cooper, те потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Ако искате да планирате идеалната ваканция, да ги последвате по пътя им, не е лоша идея.

Somm (2013)

Пак документален филм, но много забавен. Показва четирима мъже, реални хора. Те са сомелиери и са в последните дни, преди да се явят на изпит за Master Sommelier. Ако успеят да го вземат, ще получат титла, която имат само още около 200 души в света. Филмът е комплексен и сложен, точно като хубавото вино. Разказва увлекателно за тези четирима реални сомелиери и дните им пред най-голямото предизвикателство в живота им. Научих много за виното от този филм, но най-важното е, че истинското разбиране на виното започва, когато се смириш пред този необятен океан от вкусове и аромати. Гледайте го в компанията на бутилка немски ризлинг и си пригответе алуминиева кутия от тенис топки. Не, няма да ви кажа защо. Ще разберете в първите 10 минути.

Мария Чалиева

обратно