10 въпроса за декантерите и декантирането

1. Откъде идва името „декантер“? Съдът е получил името си от френския глагол „décanter“, който в буквален превод означава „преливам, претакам, като оставям утайката“, т.е в самото му име е заложена и функцията му.

2. Нужно ли е при декантиране под декантера да се сложи свещ? Краткият отговор е: не! Ползването на свещ (или друг източник на светлина) при декантирането цели да се предотврати изливането на евентуална утайка от бутилката в декантера или в чашата. По тази причина свещта се поставя под гърлото на бутилката: през осветения участък лесно се наблюдава приближаването на утайката и ще прекратите декантирането. Под декантера свещта може единствено да Ви покаже, че вече сте изпуснали утайката, като при това ще загрее ненужно виното.

3. Истина ли е, че декантерът трябва да е огнеупорен, за да може да се загрява с цел изпаряване на вредните газове във виното? Споменавам този въпрос само защото съм го чувал не един и два пъти. Отговорът е еднозначен: огнеупорни декантери не се произвеждат и не са Ви нужни. Загряването на виното е излишно – то по- скоро се нуждае от охлаждане до подходящата за пиене температура.

4. Какъв е смисълът от декантирането? Има няколко ползи от процеса:

  • както казах по-горе, това е сигурен начин да се избегнат утайките, както и други частици, попаднали във виното;
  • при декантирането виното влиза в пълноценен контакт с въздуха и се аерира. Това води до неговото по-бързо „отваряне“ и го прави готово за консумация. Спестявате времето, в което виното трябва да „диша“;
  • чисто естетически е по-красиво да гледате красив съд с красив цвят, а бутилката с етикета да бъде обект на разговор на заинтересованите в компанията. Освен това по този начин пиенето на вино се превръща в прекрасен ритуал.

5. Декантират ли се белите вина? Аз лично декантирам и белите вина. Някои производители добавят към вината добавки, което често води до неприятен аромат при отваряне на бутилката. При декантиране тези неприятни аромати изчезват веднага.

6. Различават ли се декантерите за бяло и за червено вино? За разлика от чашите, няма функционална причина да се ползват различни декантери за различните видове вина. Макар че има такива, наречени „Бордо“ или „Бургунди“, това е чисто естетически въпрос и е част от удоволствието да пиеш вино красиво.

7. А различават ли се декантерите за млади и за стари вина? Да. Има и едно просто правило за избор на декантер в зависимост от възрастта на виното. Колкото по- старо е виното, толкова по-събран трябва да е декантерът. Смисълът е, че прекалената аерация може да „счупи“ дадено старо вино. По-затвореният съд намалява контакта с въздуха. За много стари вина декантирането не само не е препоръчително, а направо е недопустимо – освен ако не искате да станете свидетели на „смъртта“ на някое скъпо вино.

8. Как се почиства декантерът? Ако ползвате декантера често, скоро ще забележите, че стените му се оцветяват. Как да върнем прозрачността и блясъка на стъклото? В специализираните магазини за винени аксесоари се продават „перли“ за миене на декантери. Те са ефикасни при по-слабо замърсяване. Довели ли сте нещата дотам, че перлите не работят, ще трябва да се обърнете към химията. Най-лесният и достъпен начин е да използвате калгонит. Обезателно после измийте съда с много вода. Въпросът е не само да изчистите препарата, но и да премахнете аромата му.

9. Как се подсушава декантерът след измиване? Въпрос от изключителна важност. Предлагат се специални стойки за отцеждане на декантери, които вършат чудесна работа за по-разпространените модели.

10. Нужно ли е да имаме декантер вкъщи? Отговорът на този въпрос се крие в самите вас. Дали да имате, или да нямате нещо, зависи от личните Ви предпочитания, от начина Ви на живот, а и не на последно място - от желанието Ви да направите света около себе си по-красив и интересен.

Ясен Панов, хедонист

обратно