Виното краси човека...

"Който яде по-малко, живее по-дълго" - стотици изследвания и примери от действителността го доказват еднозначно! Умерената диета е в основата на съвременната anti-aging (борба с остаряването) терапия. Защо?

При приемането на по-малко калории е налице по- умерена обмяна на веществата, за която е необходима по-малко енергия. По-малко енергия означава по-малко отделяне на свободни радикали, което от своя страна води до по-ниски стойности на глюкоза и съответно на инсулинов диабет.

Най-важната причина е т. нар. gene silencing. Открито е, че при намалено хранене се задейства определен ген - SIR 2 - който поддържа клетката в равновесие. Той се грижи за това колкото се може по-малко енергия да излиза извън клетката и през това време предприема "ремонтни" работи по обновяването на ДНК. т.е. диетата е желателна за нашето дълголетие, но неизпълнима при слабата човешка воля. Учените насочват търсенията си към начин да стимулират този процес на диета, така че да се отключи действието на въпросния ген, без да подлагат клетката на гладуване. Революционно откритие прави Дейвид Синклеър от Харвард Медикъл Скул. Той наблюдава, че някои от пробите с тъкани живеят много по-дълго от другите и открива, че тези проби са се намирали в среда, наситена с ресвератрол (съдържащия се в червеното вино полифенол). Бялото вино традиционно присъства в многобройни лечения и процедури за намаляването на теглото. Още през 20-те години на 19 век лекарят Йохан Шрот разработва наречената на неговото име Шрот-терапия. Основите на това интензивно лечение с отслабващ и пречистващ организма ефект са диетичен хранителен план, изключващ готварска сол, мазнини и белтъчини и редуване на "течностни" (сухо бяло вино и вода) и "сухи" дни. Към диетата са прибавени стимулиращи силното изпотяване маски за тяло, в комбинация с които виното е в състояние чудесно да разгърне своето пречистващо действие и повлиява положително на кръвното налягане, нивото на мазнини (холестерин и триглицериди) и пикочна киселина.

Изводите от горепосочените факти са, че:

  • принципно диетата е полезна за нашето здраве и дълголетие;
  • присъствието на вино е не само допустимо, но е и желателно;

Няма значение какво ще е то - бяло или червено. Всяко едно от тях е полезно за различни аспекти на диетата.

Винотерапия

Винотерапията представлява процедура за лицето и цялото тяло, която добива все по-голяма популярност в световен мащаб. Лечението с вино и грозде оказва положителен ефект върху кожата, черния дроб, стомашно-чревния тракт, а също така повишава цялостния имунитет на организма. Лечебните свойства на гроздето се използват в комплекс от разнообразни спа програми, включващи маски за лице, компреси и вани с вино, обтривания, масажи, дори педикюр! Гроздовата диета се прилага често при лечението на редица заболявания, а винотерапията все по-активно навлиза в създаването на козметични средства.

Уникалността на гроздето се състои в това, че е богато на глюкоза, фруктоза, витамини С, А, Р и от групата В, както и на жизнено важни за здравия организъм микроелементи и аминокиселини. Това е един полезен природен продукт, използван широко за нуждите на хората, заслужил по тази причина названието „растителното мляко".

Още в Древен Рим жените са ползвали вани, в които са добавяли младо червено вино, за да имат гладка и красива кожа. На античните гъркини също са били известни тайните на лечебното действие на червените вина. Те са ги смесвали с билкови екстракти и са ги втривали по лицата и телата си, за да поддържат идеален силует и здрава и чиста кожа. В ръкописите си Хипократ описва както лечебните сили на червеното вино срещу болести като анемията, така и общото му тонизиращо действие.

През 1914 г. учените откриват в гроздето и неговите производни (гроздови семки, лозови листа и получените екстракти от тях, сушени джибри и др.) голямо количество активни вещества - полифеноли. Те допринасят за свързването на свободните радикали, образуващи се в човешкия организъм под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсяването на околната среда. Свободните радикали се явяват една от причините за стареенето на организма и появата на злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Що се отнася до положителното въздействие върху сърдечно- съдовата система, доказателство за влиянието, което оказват полифенолите, са всепризнатите любители на виното - французите. Въпреки доста редовната консумация на тлъста храна във Франция честотата на сърдечно-съдовите заболявания там е от най-ниските в света.

Терапевтичният ефект на този едновременно оздравителен и козметичен метод, прилаган във винотерапията, съчетава в себе си лечебни елементи, съдържащи се в гроздето и природните минерални води. Така например концентрираният екстракт от гроздови семки възстановява разрушените колагенови влакна, подхранва, изглажда и подмладява кожата. Боди репинг с екстракт от лозови листа, шардоне и мус от алое вера се препоръчва при разширени вени и за укрепване съeдинителната тъкан на кръвоносните съдове. За повишаване на имунната защита на организма и за по- добрата обмяна на веществата са ефикасни масажите с ексфолиращ ефект, а също така и масаж в съчетание със студено пресовано масло от грозде.

Красивото се крие във всеки един от нас, виното просто помага да бъде видяно и от другите.

обратно