Kavalan - тайванската уиски сензация

Личното ми запознанство с Kavalan датира отпреди само 3-4 години, като "виновен" беше софийският Уиски Фест. Но още оттогава ме загложди любопитството - каква е тайната на тази тайванска уиски сензация, която сякаш с един замах пренаписа правилата в една многовековна индустрия? Шотландските дестилерии развяват флага на древна история, специфичен северен климат, солен морски вятър, семейни традиции, гербове и тайни рецепти, предавани от поколения... Но всичко това изведнъж зазвуча като маркетингов мит, щом един чисто нов играч - първото изобщо в историята тайванско уиски - успя само за няколко години след отварянето на дестилерията (през декември 2008 г.) буквално да овършее световните награди и конкурси.

Първият знак за предстоящия фурор идва още през 2010 г. На традиционната уиски дегустация Burns Night (в памет на големия шотландски поет Робърт Бърнс), организирана от в. "Таймс", някакво неизвестно уиски побеждава... четири британски бранда от тежката категория! Дегустацията е "сляпа", така че няма лъжа, няма измама, а фрапиралият всички съдии се оказва... тайванският тотален дебютант!

През 2012 г. Kavalan Solist Sherry Cask печели двоен златен медал на San Francisco World Spirits Competition и титлата Best Rest of the World Single Malt Whisky на World Whiskies Awards! И ако това не е достатъчно, през 2015 г. Kavalan Vinho Barrique Еxpression е обявено "Най-добър сингъл малц в света" от World Whiskies Awards, а година по-късно Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strength пък е короновано като World's Best Single Cask Single Malt, пак на същите награди.

Обяснението? Е, освен типично азиатските методичност, търпение, работливост и маниакално внимание до най-дребен детайл, сензационният успех на Kavalan се корени и в някои съвсем обективни фактори. Първо, това е реката Илан, идваща от Снежната планина и доставяща обилен приток на прясна изворна вода, считана за най-свежата и чиста в цял Тайван. Неслучайно г-н Ти Ти Лий избира точно това място за дестилерията си. Второ, оказва се, че взаимодействието на горещия и влажен субтропичен климат на Тайван с дъбовите бъчви (грижливо селектирани от цял свят) дава невероятно бързо съзряване и ражда изключителен сингъл малц в изумително кратки срокове. Обяснимо, уискитата Kava- lan нямат обозначена година или срок на отлежаване (подход, възприет вече и от легендата Macalan), но всяка серия постига съвършената хармония на аромат, вкус, дълбочина и сила.

Разбира се, без подкрепа от Запада е нямало как да се мине - и финансово мощната групировка King Car Group, която все пак има дълъг опит в производството на алкохолни напитки, наема международния експерт д-р Джим Суон. Именно той организира цялостния процес така, че натрупаното световно ноу-хау, супермодерното оборудване и уникалните климатични условия на Тайван да се съчетаят в хармония, която ражда шедьоври.

Kavalan не е уиски, което ще намерите във всеки срещнат магазин и бар. То е в съвсем друга лига. Дистрибуцията е прецизно таргетирана, а цената напълно отговаря на качеството и световния му престиж. Портфолиото вече предлага 19 разновидности в сериите Kavalan, Solist и Premium, и гарантира приятни изненади и на най-претенциозните изследователи, които искат да се вглъбят във фините разлики между ароматите от бърбън и шери бъчви, деликатни нюанси и разнообразно по сила алкохолно съдържание (при градуси, вариращи от стандартните 40о до респектиращите 59о).

С ръка на сърцето мога да препоръчам - при всяка открила се възможност непременно се насладете (в разумни количества, разбира се) на този наистина уникален сингъл малц, който не оставя никого безразличен.

Милко Стоянов

обратно