10 бели сорта грозде, винифицирани в България

Алиготe (на френски Aligoté) е винен сорт грозде с произход Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Освен във Франция, е разпространен широко и в Източна Европа. Вината се отличават със светлосламен цвят, лекота, свежест, хармоничен вкус и нежен букет, нямат потенциал за стреене, поради което се консумират млади. Използва се предимно в купажи и значително по-рядко самостоятелно.

Вионие (на френски: Viognier) е бял винен сорт, отглеждан дълги години по бреговете на река Рона, Франция. В последните години сортът предизвиква интерес в лозарския свят. Използва се за производство на висококачествени бели вина, самостоятелно и в купаж с други сортове. В някои винарски региони в света се купажира с червени сортове - Сира. Сортовите вина се отличават с дълбок златист цвят, с аромат на кайсия, манго, липов цвят и др. Виното запазва с години елегантността си.

Мускат отонел (на френски: Muscat Ottonel) е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852 г. в гр. Анже. Днес се среща в повечето лозарски региони. Ранен винен и десертен сорт - узрява през втората половина на август. Белите сухи вина, произведени от този сорт, са висококачествени, с доста интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише, значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади.

Пино гри (на френски: Pinot Gris) е бял винен сорт, със сиво-розов цвят на ципата, произхожда от Франция. Среднозреещ сорт - гроздето узрява през първата половина на септември. Използва се за приготвяне на висококачествени бели тихи и пенливи вина. Сортовите вина са свежи, с добър киселинен баланс, с фин вкус, екстрактивни и плътни, с бял, тъмнозлатист или меднорозов цвят и плодов аромат.

Ризлинг (на немски: Riesling) известен и като Рейнски ризлинг е стар бял винен сорт грозде с произход от района на реките Рейн и Мозел, Германия. В България се отглежда в по-хладните североизточни райони. Среднозреещ сорт - узрява през първата половина на септември. Използва се за получаване на висококачествени бели вина. Сортовите вина се отличават с бледо жълт, понякога клонящ към зелено цвят, фин плодов вкус и аромат на ябълка, праскова, кайсия и мед. Ароматът подлежи на развитие при съхранение и добива комплексен, специфичен и пикантен характер.

Ркацители (в превод “червена лоза”) е винен сорт грозде, произхождащ от Грузия, широко разпространен в България. Зрее през втората половина на септември. Вината му се отличават със светлосламен цвят, лек, свеж, хармоничен вкус и изразен букет след стареене.

Совиньон блан (на френски: Sauvignon Blanc) е бял винен сорт грозде с произход района на Бордо, Франция. Разпространен е в почти всички лозарски страни. Совиньон блан е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникавозелен цвят, свеж и хармоничен вкус, аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде.

Траминер (на немски: Gewürztraminer), известен и като Гевюрцтраминер и Розов траминер, е бял винен сорт грозде, с произход района на Тирол, Австрия. Засадените площи от него у нас са ограничени - основно в Североизточна България. Първоначалният сорт е Траминер, който е подобен на Гевюрцтраминера, но е със светло зелено грозде и не е толкова ароматен. В някои страни като Германия, Италия, Австрия, Румъния, България и Австралия названието Траминер се е наложило в употреба и се използва като синоним на Гевюрцтраминер. Ранозреещ до среднозреещ сорт: гроздето узрява в началото и средата на септември. От гроздето се получават много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина. Сортовите вина се отличават със златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание, екстракт и силен сладникав аромат, с преобладаващи нотки на цветя и екзотични плодове, който се развива при отлежаване.

Шардоне (на френски: Chardonnay) е бял винен сорт грозде, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция. В България се отглежда основно в Североизточна България, Средногорието, Пловдивско и района на Сунгурларе. Ранен сорт - гроздето узрява в края на август. Шардоне е най-популярният бял винен сорт в света. Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия и с пенливите шампански вина. От Шардоне се правят шампански виноматериали и висококачествени бели вина, които се отличават с лекота, свежест, хармоничен вкус и плодови аромати. Отлежаването в дъбови бъчви придава на виното нотки на ванилия, дим и дъб.

Юни блан (на френски: Ugni Blanc) е винен сорт грозде с произход от Италия. Къснозреещ бял винен сорт, което налага да се засажда в по-топлите райони. Зрее през първата половина на октомври. От него се получават висококачествени бели вина с голяма свежест и букет, както и конячен дестилат.

обратно