10 червени сорта грозде, винифицирани в България

Аликант Буше (на френски: Alicante Bouschet) е хибриден винен сорт грозде, създаден във Франция. Разпространен е предимно в Южна Франция. У нас заема незначителни площи. Вината са плътни, груби, с тъмночервен цвят, висока екстрактивност и киселинност. Използва се за подобряване на багрилната материя във вината от други сортове.

Гаме ноар (на френски: Gamay Noir) е винен сорт грозде, произхождащ от Франция. У нас все още заема малки площи. Гаме ноар е среднозреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. От него се получават висококачествени червени вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет.

Каберне совиньон (на френски: Cabernet Sauvignon) е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде и произхожда от района на Бордо, Франция. Отглежда се във всички лозарски страни и заема около 10% от световните площи с винени насаждения. В България Каберне совиньон е на първо място между сортовете за червени вина. Сортът е среднозреещ - гроздето узрява през първата половина на септември. Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела и разкрива максималните си качества след отлежаване.

Каберне фран (на френски: Cabernet Franc) е червен винен сорт грозде, с произход от Франция. Средно къснозреещ сорт. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго, се усещат подправки и мускус. Използва се и за направа на купажни вина.

Карменер (на френски: Carmenère) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Този сорт се отглежда основно в Чили. От гроздето се приготвят богати, тъмно червени, танинови вина, с аромат на боровинка, черна слива и пикантни подправки. Подходящ и за купажиране с други сортове. От няколко години се отглежда и в България, в района на Търговище.

Малбек (на френски: Malbec) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Югозападна Франция. Родното място на сорта е районът на Каор, където и досега е най-широко застъпеният сорт. Сортът е основен в Аржентина. От сорта се приготвят висококачествени червени вина, които се отличават с плътен пурпурен цвят, богат вкус и аромати, с мека, приятна танинова структура.

Мерло (на френски: Merlot) е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Основен сорт за района на Бордо, Франция. Разпространен е в много други винарски страни, включително и у нас. В България е разпространен главно в Южния лозарски район. Вината се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.

Пино ноар (на френски: Pinot Noir) е стар червен винен сорт грозде, произхождащ от района на Бургундия и Шампан- Ардени, Франция. Ранозреещ сорт - гроздето узрява в края на август. Пино ноар е от малкото червени сортове, които зреят достатъчно рано, за да се развиват успешно и в най-студените климатични региони на Германия и Швейцария. В зависимост от мястото на отглеждане, гроздето се използва за получаване на висококачествени червени вина и шампански виноматериали. Вината от този благороден сорт се отличават със средноинтензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума.

Пти вердо (на френски: Petit Verdot) е червен винен сорт грозде, отглеждан основно в района на Бордо, Франция. Среднозреещ сорт, узрява в средата на септември. Вината, направени от Пти вердо, са с висока плътност, с тъмен, дълбок цвят, високи танини и алкохол, както и специфични пикантни тонове. Традиционно се използва, за да придава по-добър цвят, аромат и танини към купажните вина на Бордо.

Сира (на френски: Syrah), известен в Австралия и страните от Новия свят и като Шираз, е червен винен сорт грозде с произход от Франция. В световен мащаб Сира заема седмо място по засадени площи. През 2001 е засаден на малки площи и в България - в района на град Любимец и в Сакар. Ранен до среднозреещ сорт - в България гроздето узрява около средата на август. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене. С остаряването си вината придобиват нови ароматни нотки на шоколад, тютюн и кожа.

обратно