Атака – първото впечатление, което виното оставя при дегустиране.
Аромат – мирисът на виното.
Баланс, балансирано – отлично съотношение между kомпонентите на виното – киселини, танини, захари, плодовост и нюанси от дъба.
Барел ферментед – ферментация в дъб – вина, ферментирали в дъбови бъчви и притежаващи по-сложни аромати от вината, които само отлежават в бъчви.
Билки, билково – долавят се аромати директни и/ или вкусови на пресни или сушени билки – розмарин, мащерка, мента.
Бистрота – наличие или липса на плуващи частици с различна големина или утайки. Наличието на утайка в бутилката не винаги е недостатък, но задължително трябва да се отстрани при разливане в чаши.
Букет – тразява ароматите, развили се във виното след отлежаване в бутилка. Често се използва като синоним на „аромат“.
Ванилия – описва букета и вкуса на вино, произведено в контакт с дъбова дървесина.
Винен нос – виното няма определен аромат.
Винификация – целият процес по приготвяне на виното от момента на гроздобера до бутилирането.
Вкус – термин за усещането, което виното оставя в устата.
Вкусов аромат – ароматните усещания в устата.
Вкусов интензитет – степента, в която са изразени вкусовете.
Газираност – вино, наситено с въглероден двуокис.
Гладко – виното има гладка текстура.
Горчиво – обичайно се счита за недостатък при вината, но съществува елегантна горчивина.
Дива ферментация – при ферментацията не са добавяни допълнително дрожди.
Дъб – дъбова бъчва, съд с различен размер за ферментиране или отлежаване на виното.
Дъбово – нюанси в носа и вкуса, вследствие от ферментация и/или отлежаване в дъбови бъчви или прилагане други енологични практики.
Дълго вино, дълъг послевкус – вино, чийто вкус остава продължително в устата след преглъщане.
Ежедневно – нескъпо, пивко вино.
Елегантост – фино въздействие на виното.
Животински – вино, в което се откриват аромати на сурово месо, кожа, дивеч, мускус.
Заоблено – добре балансирано вино.
default
Интензитет на носа – силата, с която ароматът на виното въздейства върху обонянието ни – слаб, средноинтензивен, интензивен, деликатен.
Интензитет на цвета – дескриптор на плътността на цвета - непрогледен, интензивен, блед, прозирен.
Комплексност – виното има сложни аромати и вкусове.
Копринено, кадифено, сатенено – вино с много гладка и гъвкава текстура.
Коректно – вино с всички характеристики за сорта, но невинаги интересно.
Купаж – вино, произведено от смесване вина от различни сортове грозде.
Леко – липса на тяло в приятно вино.
Многопластов – вж. комплексност.
Нос – мирисът на виното.
Нюанси на цвета – обичайно са показател за възрастта на виното, сорта на гроздето, винификацията. При червените вина виолетовите нюанси са белег за младо вино, докато керемидените (във всички разновидности) – за отлежало.
Опушено, дим – аромат на дим, пушек, обикновено е белег на участие на дъб при производството на вино.
Петрол, петролен тон – аромати и вкусове на петрол.
Плод, плодово – вина, в които преобладават аромати и вкусове на плодове.
Растителен – вина, в които преобладават аромати и вкусове на зеленчуци.
Сляпа дегустация – дегустация, при която името на виното се разкрива след като е оценено.
Свежест, свежо – усещане, свързано с киселиността.
Сортово вино – вино, произведено от един сорт грозде.
Сортов характер – характеристиките на виното съответстват на възприетите за определн сорт.
Таниново – описва вина с високи танини.
Типичност – съответствие находките при дегустация на едно вино и отвърдените критерии за неговия сорт, регион, стил.
Тънко – неплътно вино.
Тяло – усещането за тежест на виното в устата.
Финал, послевкус, край – усещането, което оставя виното след преглъщане или изплюване – къс, кратък, среден, дълъг. Обикновено по-добрите вина имат и по-дълъг, запомнящ се финал.
Хармоничност – благоприятна квалификация за виното, която показва равновесие на всички усещания.
Цвят – определя се от сорта на гроздето и от технологията на производство. Цветът е първото възприятие от виното.
Цветя, цветисто – преобладават аромати на цветя – роза, жасмин и др.