Радослав Радев

Тъй като винените хора по принцип са по-артистични и по-разсеяни, идеята за каталог на българското вино, родила се преди седем години, беше съвсем намясто и определено запълни една празнина. И на книжния пазар, и в неспокойната душа на любителя на български вина. Сега със седмото издание приключва един цикъл, известен като „първите седем“, и това позволява и дори изисква правенето на равносметка. Каталогът се появи в момент, в който дори специалистите бяха започнали да се губят сред големия брой винопроизводители и още по-големия брой вина на пазара. Появи се с амбициозната заявка не само да предложи изчерпателна информация, но и да даде обективна оценка на случващото се във винарския бранш на България. Седем години по-късно съм изключително щастлив, че Катя и Цвета успяха в това начинание. И че точно на мен се пада честта да напиша тези няколко встъпителни думи към това издание.

В качеството си на човек, използващ активно каталога, мога да споделя, че той е изключително удобен за работа, компактен и красив. В същото време съдържа огромно количество информация, организирана по лесен за възприемане начин. Двуезичен, което го прави идеалния гид и за чужденци, желаещи да се запознаят с винарска България. И прекрасна идея за подарък - аз самият през тези години съм подарил голямо количество екземпляри на мои приятели по целия свят. За много от тях това беше първият досег с българското вино. За нито един не остана последният.

Кратките, но интересни статии в началото са ценен източник на знания както за историята и текущото състояние на лозарството и винопроизводството в България, така и по други теми за и около виното. Стилът им е стегнат и концентриран, четат се леко и приятно.

Винарските изби са подредени по азбучен ред, с кратко представяне, всички необходими контакти и с кратки описания и оценки на произвежданите от тях вина. Петзвездната система за оценка на вината е разбираема, както за професионалистите, така и за всеки любител на виното. Дегустационните бележки са стегнати и ясни – нещо, което е от ключово значение за подобен род книга, която в малък обем трябва да събере огромно количество ценна информация.

Списъкът с петзвездните вина в началото на каталога е много добра идея, полезен е за всички и веднага предизвиква интереса на тези, които посягат към изданието. Определено мога да кажа, че с времето се превърна в една от влиятелните класации на български вина.

Екипът от дегустатори, наред с Цвета и Катя, включва и други изключително интересни личности с различен профил, интереси, професия и житейски път. Това, което ги обединява, е силната им емоция към виното. И това, че с всеки от тях с удоволствие бих споделил бутилка.

В заключение – това, че тази книга е в ръцете ви, е едно добро начало. Ако четете това, знайте, че по-интересното тепърва предстои! И определено мога да кажа, че на каталога на българското вино не му липсват първите седем години... Наздраве!

Радослав Радев, Председател на Национална лозаро-винарска камара

обратно