Ако държите този каталог в ръцете си или разглеждате неговата онлайн версия, ще приемем, че 1) обичате да четете за вино, като в този случай с Вас имаме много общо и 2) предпочитате да получавате най-доброто вино за парите си (в този случай също споделяме общи възгледи). Изборът Ви означава, че вероятно искате да научите повече на тази тема, затова предлагаме на Вашето внимание десет отлични книги, които могат да направят пътешествието Ви в света на виното наистина забележително. Неизбежно повечето включени заглавия са на английски език, но живеем в глобален винен свят и обещавам, че си заслужават.

1. „Дегустацията или как да опознаем виното”, Неда Проданова

Дори да сте присъствали на безброй дегустации и да смятате, че сте достатъчно опитни, има неща, които дори големите дегустатори са склонни да пренебрегват, особено ако са развили силни предпочитания на базата на богатия си опит. Ако сте новак в сферата, не забравяйте да се запознаете с основите на дегустацията. Принципите са приложими не само към виното и можете да бъдете сигурни, че това е умение, което можете да развивате цял живот.

2. “Wine Grapes”, Jancis Robinson и Julia Harding

Това е един невероятен справочник, обхващащ всички 1368 винени сорта, използвани в промишленото винопроизводство днес, заедно с информация за техния произход и ароматни характеристики. Книгата проследява най-новите развития в ДНК-анализа на сортовете, посочвайки грешни идентичности и синоними за много от тях. Знаете ли, че Каберне Совиньон е потомък на Каберне Фран и Совиньон Блан? Това може да Ви се струва лесно, но знаете ли, че калифорнийският Зинфандел е генетично идентичен с Примитиво от Пулия (и с Трибидраг от Хърватия)? Изданието е налично също като електронна книга и ако разполагате с нея на мобилното си устройство, вече никога няма да се чудите какво точно имате в чашата си.

3. “The Oxford Wine Companion” (4-то издание), Jancis Robinson

Най-новото, четвърто издание на тази невероятна книга е вече на пазара и не е необходимо да се извинявам, че Ви предлагам две заглавия от един и същи автор в този топ 10. “The Oxford Wine Companion” е правил компания на почти всички винени специалисти, като много Masters of Wine и Master Sommeliers твърдят, че могат да рецитират части от него наизуст. Това е един изчерпателен труд, предлагащ дефиниции на винени термини, разглеждащ множество стилове и винарски региони и да, той е почти като енциклопедия, само че много по-приятен за четене.

4. “Secrets of the Sommeliers”, Rajat Parr и Jordan Mackay

Великолепно четиво, което наскоро ми бе препоръчано от истински сомелиер и все още не мога да се отделя от страниците му. Книгата Ви дава достъп до купища информация, сред които комбинирането на различни храни с вино е само дребна подробност. Ще научите как да подхождате към дегустацията на вино, за да извлечете възможно най-много чрез нея и ще разберете какво всъщност работят сомелиерите. Изненадващото е, че повечето от действията им съвпадат с всичко, което един любител на виното прави ежедневно, а именно това да избираш, купуваш, дегустираш, сервираш и съхраняваш различни вина, така че усъвършенстването в сферата няма да навреди на никого. Книгата е коктейл от принципи и невероятна смесица от препоръки за вина Стар и Нов свят. Тя Ви оставя с ясното послание, че трябва да намерите кръг от хора, с които да дегустирате, а колкото по-добри са те, толкова повече може да напреднете и Вие.

5. “Wine Science”, Jamie Goode

Отлична книга, която се чете лесно от корица до корица. Тя започва от лозето и различните лозарски практики, преминава през избата, където разглежда техники за винопроизводство, и завършва с нашето, човешко взаимодействие с виното. Не позволявайте на думата “наука” да Ви плаши. Джейми Гуд прави теорията разбираема и забавна. Ако книгата не Ви е достатъчна и се пристрастите към стила му на писане, Джейми е успешен блогър, който разглежда тези и много други теми в своя блог „The wine anorak”.

6. “Land and Wine: The French Terroir”, Charles Frankel

Ако имате сериозно отношение към виното, разбирането на различните винени региони е неизчерпаема, но задължителна част от Вашето пътешествие. Защо да не започнете с Франция? Това е страна, която може да изглежда твърде сложна и плашеща, когато става дума за вино... пък и всичко останало, особено ако човек не говори френски, но след като покриете съдържанието без очакването, че трябва моментално да се превърнете в познавач, ще знаете как да подхождате към всеки друг винен регион, който предизвика Вашия интерес и небце. Тази книга е и чудесна отправна точка по темата „тероар”.

7. “The History of Wine in 100 Bottles: From Bacchus to Bordeaux and Beyond”, Oz Clarke

Най-после! Книга с повече картинки и отлично оправдание за това! Това издание прави хилядолетната история на виното достъпна, визуална и запомняща се. Тя ще Ви помогне да отбележите забележителните моменти в еволюцията на виното и да разберете защо то е такова, каквото го познаваме в наши дни. Ето един въпрос, който мислех, че никога няма да задам, но знаехте ли, че “Blue Nun” е един от най-популярните винени брандове на Германия след Втората световна война в опит да бъдат заменени дългите, неразбираеми имена, изписани с готически шрифт на винените етикети за международния пазар? Fantastisch, нали? И, да, познахте – върху етикета има монахини в сини раса.

8. “Natural Wine: An introduction to organic and biodynamic wines made naturally”, Isabelle Legeron

В бъдеще определено ще чувате все повече по темата за натуралните вина и тази книга е чудесна отправна точка. Успоредно със стремежа на все повече хора към баланс и природосъобразност, натуралните вина се превръщат в стил на живот. По отношение на виното и неговата история, много хора възприемат темата като завръщане към корените и естествените процеси - ферментиране на гроздов сок във вино. Книгата Ви дава възможност да се срещнете с няколко винопроизводители, усвоили тази философия, без да напускате стаята си, и много предложения за етикети, с които да започнете опознаването на натуралните вина. С такава солидна основа лесно ще може да решите сами за себе си дали те са по Ваш вкус.

9. „Именник на българското вино”, Илия Зайков

Книгата е уникален труд, посветен на местните за България винени сортове грозде. Такъв тип книги са редки находки, тъй като списването им изисква задълбочени проучвания и пълна самоотверженост от страна на автора, а аудиторията обикновено е много бутикова. Бъдете широко скроени и си позволете да научите повече за винената история на България. Става дума за нашите автентични „скъпоценни камъни“, които често пренебрегваме.

10. „Каталог на българското вино 2016”, Цвета Тановска и Катя Йончева

Момент! Вие вече разполагате с каталога! С огромно уважение към вложения труд в това и предходните издания на каталога заявявам, че вече сте направили смела стъпка в попълването на винената си библиотека. Подобни каталози са задължителни, когато се запознавате с вината на дадена страна. Ако се използва правилно, изданието може да Ви спести време и средства в един доста наситен пазар. Каталогът предоставя и основна информация за избите, ако желаете да ги посетите и да дегустирате на място. Поздравления, остават Ви само още девет книги!

Всички изброени по-горе издания са лесно достъпни и актуални книги, които ще увеличат познанията Ви за виното и (като добавена стойност) ще Ви накарат да се усмихвате, докато ги чете. Ако по някаква причина това не е Вашият топ 10 книги за виното, не спирайте да търсите информация за темите, които Ви вълнуват. Четете, препрочитайте и препоръчвайте на всеки, поел по този път.

Елена Нейкова
enosiasti.bg