За филмите и виното Изглежда, че виното е непресъхващ извор на вдъхновение за филмовата индустрия. „Отбивки“ и „Добра година“ дадоха началото на нов жанр в това изкуство. И ето че се появиха филми, в които виното не просто е част от сюжета, а е главен герой. Или почти главен. Обичам добрите филми за вино. Честно казано, обичам и лошите филми за вино. Провокират ме, карат ме отново да се заровя в книгите и да откривам нови смисли в любимата напитка. Представям ви моята лична класация на винени филми. Избрала съм такива, които не само забавляват, но освен това задават въпроси. На някои от тях все още няма отговори. Но както всички знаем, много често отговорът се крие на дъното на бутилката.

Wine for the Confused (2004)

Не мога да повярвам, че открих това бижу едва преди няколко месеца. Филмът би трябвало да е документален, с Джон Клийз в ролята на презентатор. Както може да се очаква от него, той го превръща в много повече от това. Забавно и с онази небрежна британска непочтителност Клийз ни въвежда в основните винени термини. Пътува из Санта Барбара, очевидно прекарвайки си доста добре, засипвайки ни с хумор и знания. Кой да предположи, че и той е заразен от винения вирус. Заслужава си гледането дори само заради удоволствието да го видим как клюкарства на свидната ни винена тема. За този филм може да се каже само едно: „Bacchus rocks us. Cheers Mr. Clease!”

Saint Amour (2016)

Жерар Депардийо е дълбоко свързан с винарството, произвежда вино в Бордо, Лангедок-Русийон, Испания, Мароко и Аржентина. Да направи комедия за вино, беше само въпрос на време. Във филма има тонове фарс, но и някаква странна елегантност и нежност. И разбира се, много, ама много вино, което героите пият, крадат, разменят, пак пият и накрая...е, няма да ви развалям удоволствието, ще видите сами.

Story of Wine (2008)

Един от онези фини, ненатрапчиви и стилни филми, които само азиатците могат да правят – една молекула дискретност, две молекули изисканост. Ексклузивен списък с вина, всяко от тях е представено със своя история. Любов, приятелство, предателство, саможертва... има от всичко.

The Vintner’s Luck (2011)

Младо амбициозно момче от италианско село иска не просто да стане винар, а да създаде най-хубавото вино на света. Филмът успява да предаде обърканите отношения с вдъхновителките му и начинът, по който те се отразяват на виното. Самите вдъхновителки също заслужават внимание - красивата му жена, интелектуалната баронеса и неговия личен ... ангел пазител. И така, докато нахаканият кандидат-винар осъзнава смисъла на вярата и любовта, създава уникалното вино – чувствено и свещено едновременно. Има такива бутилки, знам го. Този филм ми го припомни.

El Camino del Vino (2010)

Известен сомелиер губи обонянието и вкуса си и то по средата на винен фестивал. За да се възстанови, се налага да се върне в родното си място, за да преоткрие защо изобщо е започнал да се занимава с вино и дали всъщност го обича. Най-интересното е, че във филма участва Мишел Ролан. Малка компенсация след злополучното му появяване в Мондовино. Филмът си заслужава - приятна разходка из Аржентина, красиво сниман и много, много говорене и пиене на вино.

Mondovino (2004)

И като говорим за Мишел Ролан, няма как да пропуснем този филм. Ще видите винения свят отвътре, в една безупречна и на места безмилостна дисекция на индустрията. Да, филмът е доста подробен и понякога критичен (любезно казано) към винопроизводството. Съдържа и много разговори с Мишел Ролан, човекът, чийто стил на виноправене се превърна в световен модел за подражание и успех.

Blood Into Wine (2010)

Много любим мой филм. Ще кажа само – вино и рок. Няма да ви разказвам нищо повече.

The Trip to Italy (2014)

Британските комици Стив Куган и Роб Брайдън, които след хита си The Trip (2010) се отправят на едно дори още по- прекрасно пътуване до Италия. Двамата обикалят Италия в ядене, пиене и кавги. Летейки в своя кабрио Mini Cooper, те потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Ако искате да планирате идеалната ваканция, да ги последвате по пътя им, не е лоша идея.

Somm (2013)

Пак документален филм, но много забавен. Показва четирима мъже, реални хора. Те са сомелиери и са в последните дни, преди да се явят на изпит за Master Sommelier. Ако успеят да го вземат, ще получат титла, която имат само още около 200 души в света. Филмът е комплексен и сложен, точно като хубавото вино. Разказва увлекателно за тези четирима реални сомелиери и дните им пред най-голямото предизвикателство в живота им. Научих много за виното от този филм, но най-важното е, че истинското разбиране на виното започва, когато се смириш пред този необятен океан от вкусове и аромати. Гледайте го в компанията на бутилка немски ризлинг и си пригответе алуминиева кутия от тенис топки. Не, няма да ви кажа защо. Ще разберете в първите 10 минути.

Мария Чалиева